فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 93 (زمستان 1400)

پژوهشنامه متین
پیاپی 93 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر بهمنی، الهه ملایی، مهدی صفیان، سید مهدی موسوی داودی* صفحات 1-27
    پژوهش حاضر به طراحی و تبیین الگوی سرمایه اجتماعی مبتنی بر وصیت نامه سیاسی- الهی امام خمینی پرداخته است. در این پژوهش از روش تحلیل کیفی مضمون جهت استخراج مولفه ها و رسم شبکه مضامین استفاده شده است. روش کار چنین است که نگارندگان با بررسی و دقت نظر در وصیت نامه سیاسی - الهی امام خمینی به جست وجوی مضامینی که معرف سرمایه اجتماعی است در ابتدا به 90 کد و نکته کلیدی دست یافتند. در ادامه، کدهای استخراج شده به روش تحلیل مضمون در قالب 49 مضمون پایه و 4 مضمون سازمان دهنده تقسیم بندی شدند. سپس، حاصل کار به صورت الگوی سرمایه اجتماعی مبتنی بر وصیت نامه سیاسی - الهی امام خمینی ارایه شد؛ که شامل 4 شاخص کلی سرمایه اسلامی، سرمایه انسانی، سرمایه بنیادی و سرمایه فرهنگی-ساختاری است. شایان ذکر است، مدیریت مناسب این شاخص ها و مولفه ها با توجه به اینکه برگرفته از اندیشه امام خمینی و عینا منطبق بر شرایط حاکم بر کشور است، موفقیت و تعالی را در جامعه به همراه خواهد داشت که شایسته است به صورتی ویژه موردتوجه کارگزاران و شهروندان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اسلامی، سرمایه انسانی، سرمایه بنیادی و سرمایه فرهنگی-ساختاری
  • ساجده رسولی، حمید عیوضی*، رضا رنجبر صفحات 29-48
    با توجه به اهمیت بنای عقلا در استنباط احکام شرعی به ویژه در مسایل نو، بررسی آثار فقها در استفاده از بنای عقلا به استفاده بهتر از آن کمک می کند. بررسی آثار فقهی سید حسن بجنوردی و امام خمینی به عنوان فقیهانی موثر در تکامل فقه در اثبات این مسیله درخور و شایسته است. بدین منظور بررسی متون فقهی استدلالی و اصولی ایشان بر اساس روش تحلیل محتوا انجام شده و بیاناتشان موردبررسی قرارگرفته است. نتیجه تحقیق نشان می دهد هر دو فقیه از بنای عقلا استفاده های زیادی کرده اند. ضمن اینکه به حجیت آن بدون نیاز به امضای شارع و تنها با در نظر گرفتن و عنایت به عدم منع و ردع توسط شارع معتقدند و به طور خاص و مستقل از بنای عقلا در استناد به قواعد فقهی معتبر و مهم در استنباط احکام شرعی استفاده نموده اند و با توجه به تاثیر زمان و مکان در مسایل فقهی، بایستی از منبع مهم و کاربردی بنای عقلا در تطبیق فقه با اوضاع و شرایط امروزی در جهت عقلانیت و حل مسایل و مشکلات امروزی بهره برد.
    کلیدواژگان: بنای عقلا، ارتکاز عقلا، جایگاه سیره عقلا، سید حسن موسوی بجنوردی، امام خمینی، استنباط احکام شرعی
  • زهرا وطنی*، عباسعلی روحانی صفحات 49-74
    احادیث وارده از معصومین علیهم السلام که شیعه ایشان را قرآن ناطق می داند، یکی از منابع هدایت محسوب می شود. نسیان و خطا در نقل گفتار و کردار و تقریر معصومین، جعل، افترا، دسیسه، دروغ پردازی ها و نسبت های بی اساس به ایشان در اثر دنیاطلبی و سایر عوامل سیاسی و محیطی عصر معصوم و پس ازآن، وجود اصول علمی و معیارهایی محکم برای تشخیص احادیث حقیقی و غیرحقیقی از یکدیگر را ضروری نموده است. مرسلات که به دلیل ناتمام بودن سند، به اصل اولی قابل استناد نیستند، گاهی به ملاکی همچون ارسال از سوی شخصی معتبر، توسط برخی فقها و حدیث دانان قابل اطمینان و استناد دانسته شده اند. این تحقیق با هدف تبیین دیدگاه امام خمینی به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی رخداد ارسال در سند احادیث و دیدگاه های موجود در خصوص اعتبار آن و درنهایت رای امام خمینی می پردازد. امام خمینی در اختلاف اعتبار این نوع احادیث، قایل به نوعی تفصیل شده و با عدم انقیاد به رد یا پذیرش کامل آن ها، برای صحت انتساب شرایط ویژه ای لحاظ نموده و صرفا در صورت انتساب قاطعانه به معصوم آن را قابل اعتماد می داند.
    کلیدواژگان: حدیث، سند، مرسل، اصحاب اجماع، امام خمینی
  • معصومه عبدالوهابی، علی روشنایی*، امیدعلی احمدی، حسین جمالی آشتیانی صفحات 75-106

    گفتمان های اشتغال زن شیوه های خاصی است که افراد و گروه ها برای سخن گفتن درباره ضرورت یا عدم ضرورت و بایدها و نبایدهای اشتغال زنان در جامعه به کار می گیرند. در پژوهش حاضر سعی شده با برگزیدن نظریه و روش تحلیل گفتمان بر اساس خوانش لاکلا و موفه به بررسی تطبیقی گفتمان امام خمینی و گفتمان های رایج دیگر در مقوله اشتغال زنان و وجوه اشتراک و تمایز آن ها بپردازیم. جامعه آماری پژوهش متون تاریخی مربوط به مکاتب فکری است که به صورت هدفمند انتخاب شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد گفتمان های حامی اشتغال زنان بیشتر بر خودبسندگی زن تاکیددارند؛ درحالی که گفتمان های مخالف با استناد به تفاوت نظام طبیعی، اشتغال زنان را مخل نظام خانواده تلقی می کنند. در میانه این دو گفتمان، گفتمان امام خمینی بر اساس آموزه ای اسلامی قرار دارد که ه‍ژمونی آن در حوزه اشتغال زنان پیامدهای گسترده ای در ورود سالم و بی دغدغه آن ها به مراکز اشتغال و کار و درعین حال حل تعارض نقش های چندگانه زنان در عرصه خانواده و کار داشته است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، گفتمان، اشتغال زن، فمینیسم، لیبرالیسم، سوسیالیسم، مارکسیسم، سنت
  • مجید قورچی بیگی، محمدرضا رضائیان کوچی* صفحات 107-135
    جرم ناشی از نفرت به جرایمی اطلاق می شود که برخاسته از پیش داوری، تعصب یا نفرت نسبت به خصوصیات (موردحمایت) بزه دیده از قبیل نژاد، مذهب، ملیت، قومیت یا هویت جنسیتی باشند. یکی از ایرادات نظام کیفری ایران، فقدان سیاست جنایی تقنینی معین در قبال افراد تراجنسی است. در پژوهش حاضر پرسش اصلی آن است که آیا رفتارهای مجرمانه علیه افراد تراجنسی می تواند به عنوان گونه ای خاص از جرایم ناشی از نفرت در نظام کیفری کنونی شناسایی شود و در این صورت توجیه آن بر مبنای اندیشه امام خمینی چگونه است؟ بدین منظور تلاش شده است با روش توصیفی - تحلیلی  این موضوع با رویکردی بر اندیشه امام خمینی بررسی شود. در این رابطه سیره عملی امام خمینی تسامح صفر نسبت به تراجنسی ها نیست؛ بلکه رویکرد امام در اندیشه و عمل، حمایت حداکثری از تراجنسی ها و مساعدت در رفع موانع قانونی پیش روی آن هاست. این رویکرد حمایتی می تواند از تجویز فقهی-حقوقی تغییر جنسیت در تراجنسی ها تا حمایت از ایشان در مراحل پسابزه دیدگی تسری یابد؛ چراکه تراجنسی ها به نوعی بزه دیدگان بالقوه یا به تعبیری دقیق تر «بزه دیده پنهان» به حساب می آیند. درنتیجه می توان گونه ای سیاست جنایی افتراقی شامل حمایت کیفری تشدیدی (حمایت کیفری توام با کیفیات مشدده) در قبال این بزه دیدگان اعمال کرد.
    کلیدواژگان: جرائم ناشی از نفرت، بزه دیده تراجنسی، تعصب، پیش داوری، امام خمینی
  • محمدحسین مختاری* صفحات 137-167

    با مروری بر تاریخ اسلام، چنین استفاده می شود که تمدن نوین اسلامی در طول تاریخ، فراز و نشیب های متعددی را طی کرده که نهایتا پس از انقلاب اسلامی ایران، تحقق این مفهوم با بیانات راهبردی و تاکید رهبران کشور در مسیر واقعی خود قرارگرفته است؛ لذا شایسته است به تبیین مولفه ها و شاخص های این مفهوم پرداخته شود. درنتیجه، پژوهش حاضر به شناسایی و تبیین الگوی تمدن نوین اسلامی مبتنی بر وصیت نامه سیاسی- الهی امام خمینی به عنوان معمار کبیر انقلاب اسلامی پرداخته است. روش انجام این پژوهش به صورت کیفی است. بدین صورت که استخراج داده ها و مولفه ها با روش تحلیل مضمون انجام شده و پس از استخراج مولفه ها، نسبت به ترسیم الگوی مفهومی پژوهش اقدام شده است. روش کار چنین است که نگارنده، با بررسی و دقت نظر در وصیت نامه سیاسی- الهی امام خمینی به جستجوی مضامینی که معرف تمدن نوین اسلامی بودند، در ابتدا به کدهای مرتبط دست یافت. نهایتا، کدهای استخراج شده به روش تحلیل مضمون در قالب 116 کد باز، 92 مضمون پایه و 4 مضمون سازمان دهنده تقسیم بندی شدند. حاصل کار به صورت الگوی مفهومی تمدن نوین اسلامی ارایه شد؛ که شامل 4 شاخص وحدت اسلامی، بصیرت اسلامی، اقتدار اسلامی و استقلال و آزادی اسلامی است.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، امام خمینی، وحدت اسلامی، بصیرت اسلامی، اقتدار اسلامی، استقلال و آزادی اسلامی
  • فاطمه موسوی بجنوردی، محمد ملکی*، سید حسن خمینی، حمیدرضا شریعتمداری صفحات 169-183

    : از مشکلاتی که همواره گریبان گیر فلسفه بوده است و به خصوص موحدین با توجه به اعتقادشان درباره تغییرناپذیری ذات واجب الوجود با آن دست به گریبان بوده اند، بحث ربط حادث به قدیم است؛ و مکاتب مختلف فلسفی برای حل این مشکل راه های مختلف را پیموده اند. امام در تقریرات فلسفه راه های مکاتب مختلف را بررسی نموده اند. از زمره حکمای مبرز قرن دوازدهم هجری حسن بن عبدالرزاق لاهیجی است. وی در کتاب خود مصباح الدرایه فی شرح الهدایه که به صورت نسخه خطی موجود است راه حلی را به عنوان راه حل اختصاصی خود مطرح می کند. در این مقاله علاوه بر بررسی سخنان امام خمینی، آرای خاص میرزا حسن لاهیجی نیز بیان شده و با اشاره به راه حل امام خمینی، راه حل میرزا حسن لاهیجی مورد بررسی قرار گرفته است. نگارندگان مقاله ضمن تقریر راه حل مورد اشاره لاهیجی این راه حل را کامل ارزیابی نمی کنند.

    کلیدواژگان: ربط حادث به قدیم، امام خمینی، میرزا حسن لاهیجی، صدرالمتالهین، مشاء
|
  • Akbar Bahmani, Elahe Mollaei, Mehdi Safian, Seyed Mehdi Mousavi Davoudi * Pages 1-27
    The objective of the present study is to design and explain a model of social capital based on Imam Khomeini’s last will. Qualitative method has been used in this study; the indices and factors have been extracted through thematic analysis. The factors of social capital were extracted from Imam Khomeini’s last will. In the first place, 90 codes were found and then classified into 49 basic themes and then into 4 organizing codes. In the next step, the themes network was drawn based on the codes. Finally, social capital based on Imam Khomeini’s last will was designed that includes four general indices, i.e. Islamic capital, human capital, basic capital and cultural-structural capital. The findings of this paper indicate that proper management of these factors and indices can lead the society to excellence and success as they are based on Imam Khomeini’s last will that are compatible with the conditions prevailing the society. The executives and citizens may pay special attention to them..
    Keywords: Imam Khomeini, Social Capital, Islamic Capital, Human capital, Basic Capital, Cultural-Structural Capital
  • Sajedeh Rasouli, Hamid Eivazy *, Reza Ranjbar Pages 29-48
    With respect to the significance of the arguments of rationalists in inference of religious instructions, particularly in the case of new issues, a review of the jurists’ works on quality of applying the arguments of rationalists will help its understanding better. A restudy of jurisprudential works of Seyyed Hassan Bojnourdi and Imam Khomeini, as the two jurists with immense influence on perfection of jurisprudence, will be important and worthy in proving the point. To that end, we have reviewed the deductive and doctrinal jurisprudential texts of the two jurists based on content analysis methodology to analyze their claims. Findings of this paper indicate that both jurists have abundantly made use of the arguments of rationalists. In the meantime, both of them believe in its validity with no need to endorsement of the legislator, taking into consideration only lack of prohibition or rejection by the legislator. In particular, they have independently used the arguments of rationalists in invoking valid and important jurisprudential codes in deducing religious instructions. Given the effect of time and space on jurisprudential issues, the important and practical arguments of rationalists can be used for comparing and contrasting jurisprudence with modern-day issues and conditions toward rationality in settling modern-day problems.
    Keywords: Arguments of rationalists, Style of rationalists, status of conduct of the rationalists, Seyed Hassan Moosavi Bojnourdi, Imam Khomeini, deduction of religious instructions
  • Zahra Vatani *, Abbasali Roohani Pages 49-74
    Hadiths or traditions attributed to the Infallible Household of the Prophet (pbuh), whom Shia Muslims regard as “The Speaking Quran”, are a means of guidance. Carelessness or fault in narrating the deeds, creeds and works of the Infallibles has resulted in fabrication, accusation, conspiracy, lies and baseless accusations against them because of the worldliness and other political and non-political factors during and after the living period of the Infallibles. This necessitates the existence of scientific principles and strong criteria to distinguish real traditions from fake ones. The traditions that do not have the name of the narrator, technically called Morsal, are not referable per se, but have been sometimes considered trustable and referable due to some reasons as reference by a reputable person, some jurists, and hadith experts. This research paper has been developed with the aim of clarifying Imam Khomeini’s views through a descriptive-analytical method to investigate quality of narration of Morsal traditions, existing viewpoints on its validity, and finally Imam Khomeini’s views on these traditions. In response to the differences of opinion on validity of Morsal traditions, Imam Khomeini has in some way made an explanation and avoided their absolute rejection or acceptance. He has put forward certain conditions for correctness of their attribution and argues that they are trustable only when firmly attributed to the Infallibles..
    Keywords: Hadith, document, Morsal, people of consensus, Imam Khomeini
  • Masoumeh Abdolvahabi, Ali Roshanaie *, Omid Ali Ahmadi, Hossein Jamali Ashtiani Pages 75-106

    Discourses on employment of women entail certain methods that individuals and groups stick to when talking about the need or no need, musts and must-nots about employing women in the society. This paper has picked up the theory and method of discourse analysis based on Laclau and Mouffe theory to develop a comparative study between Imam Khomeini’s views and other common discourses concerning employment of women to extract similarities and distinctions. Our statistical population is historical texts on purposely selected intellectual schools. Findings indicate that pro-women employment discourses chiefly place emphasis on self-sufficiency of women, whereas the opposing discourses invoke natural differences and argue that employment of women disrupts family order. In the midst of these two discourses, Imam Khomeini’s discourse is based on Islamic teachings, the hegemony of which in the area of employment of women, has had immense consequences in safe and calm entry of women into employment centers and at the same time, settling women’s multi-faceted roles in family and career.

    Keywords: Imam Khomeini, Discourse, women’s employment, feminism, Liberalism, socialism, Marxism, Tradition
  • Majid Ghourchi-Beigi, Mohammad Reza Rezaeian Koochi * Pages 107-135
    Hate crime is a term attributed to the crimes resulting from prejudice or hatred on the basis of qualities (under support) such as race, religion, nationality, ethnicity, or sexual orientation. A fault with Iran’s penal code is this that it lacks a specified legislative criminal policy for the transgender individuals. In this paper, the principle question is whether criminal acts against transgender people can be identified as a certain type of hate crime in current penal system or not. If yes, how it can be justified based on Imam Khomeini’s thoughts? We have tried to analyze the issue with a descriptive-analytical method with an approach based on Imam Khomeini’s views. In this connection, Imam Khomeini’s practical conduct is not zero tolerance toward transgender people; rather his approach, in word and action, entails maximum support of the transgender people and supporting any move to remove legal obstacles before them. Such supportive approach can be extended from jurisprudential-legal prescription for gender transitioning in transgender people to supporting them in post-victimization period. This is because transgender people are counted among potential victims, or in more precise term, “hidden victims”. As a result, a sort of segregated criminal policy, including aggravating criminal support (criminal support along with aggravating circumstances) can be adopted toward these victims.
    Keywords: hate crimes, transgender victim, Prejudice, Imam Khomeini
  • Muhammadhussain Mokhtari * Pages 137-167

    A glance at the history of Islam shows that modern Islamic civilization has gone through many ups and downs but has finally found its true path after the victory of Islamic Revolution, thanks to the strategic statements and emphasis of the revolutionary leaders. Therefore, it is necessary to review the components and indicators of this concept. This paper embarks on identification and explanation of modern Islamic civilization based on the last will of Imam Khomeini as the great architect of Islamic Revolution. This research work has adopted a qualitative methodology, in such a way that data and components have been extracted through content analysis before drawing up the contextual pattern of the research. According to this methodology, the author has gone through Imam Khomeini’s last will to extract themes on modern Islamic civilization and to have access to required codes. Finally, codes extracted through thematic analysis came to be categorized as 116 open source themes, 92 base themes and 4 organizing themes. The result was presented in the form of a contextual model of modern Islamic civilization that includes 4 components of Islamic unity, Islamic insight, Islamic sovereignty, and Islamic independence and freedom.

    Keywords: Modern Islamic Civilization, Imam Khomeini, Islamic Unity, Islamic insight, Islamic sovereignty, and Islamic independence, freedom
  • Fatemeh Moosavi Bojnourdi, Mohammad(Jalal Al-Din) Maleki *, Seyed Hassan Khomeini, Hamid Reza Shariatmadari Pages 169-183

    The relationship between Haades (Originated) and Ghadim (Eternal) has always been a challenging issue in philosophy, particularly for the monotheists with strong belief in non-changeability of the nature of the Necessary Being. Various schools of philosophy have explored many ways to find an answer to the problem. Imam Khomeini in his Taqrirat-e Falsafeh (Philosophical Statements) has reviewed solutions of various schools of philosophy. Hassan bin Abd al-Razaq Lahiji was a 12th century AH renowned scholar and the author of Misbah al-Derayah fi Sharha al-Hidayah (Light of Prudence in Explanation of Guidance). The book, available in manuscript, offers an exclusive solution. In this paper, we have reviewed viewpoints by Imam Khomeini and Mirza Hassan Lahiji, and while pointing to Imam Khomeini’s solution, we have investigated Lahiji’s solution. Restating Lahiji’s solution, the authors of the paper do not evaluate it as a perfect solution.

    Keywords: Relation between Haades (Originated), Ghadim (Eternal), Imam Khomeini, Mirza Hassan Lahiji, Sadr al-Muta’allehin, Masha’ (Peripatetic school)